Ordbok: Diskgolf Lingo (Ord og Uttrykk)

Ordbok: Diskgolf Lingo (Ord og Uttrykk)

ordbok

Diskgolf er enkelt å lære, men vanskelig å mestre. En av de største forvirringene i begynnelsen er ord og uttrykk som brukes både i regler og ellers i spillet. Om du er usikker på ett eller flere begrep, kan denne oversikten være til hjelp. Her går vi gjennom ord og uttrykk som ofte brukes i sporten.

Guiden er skrevet med utgangspunkt i en person som kaster med høyre arm og benytter det vanligste kastet, backhand. Diskgolf er Amerikansk, derfor vil du oppleve at mange uttrykk er på engelsk.

Diskens egenskaper

Noen disker flyr rett, noen svinger til venstre og andre svinger til høyre. I denne delen lærer du uttrykk som brukes for å beskrive en disk sine egenskaper.

Stabil

Når en disk er stabil vil den holde seg rett gjennom store deler av flyvningen før den avslutter til venstre.

Understabil

Når en disk er understabil vil svinge til høyre gjennom flyvningen. En svært understabil disk vil svinge kraftig og en litt understabil disk vil ha en dragning til høyre.

Overstabil

En overstabil vil svinge til venstre tidlig i flyvningen. Disse diskene benyttes ofte til maks distanse hos erfarne spillere, men vil være svært vanskelig å oppnå lengde med for nybegynnere og hobbyspillere.

Hyzer

Ordet “hyzer” beskriver en spesifikk vinkel disken kalles på der venstre side av disken peker mot bakken. Denne teknikken brukes ofte når man skal opp og rundt noe eller om man vil unngå at en disk skipper på underlaget.

Anhyzer

En anhyzer er det motsatte av en hyzer. På et anhyzerkast vil venstre siden av disken peke oppover. Dette kastet brukes ofte når man vil tvinge en disk til å svinge høyre, enten i begynnelsen av flyvningen eller gjennom hele.

Grep

I denne delen vil du lære navnet på de forskjellige grepene i disk golf. I tillegg kan du få noen tips av Dave fra Innova som kan være nyttig.

Power Grip

Dette er et grep der tommelen er på flyveplata mens de andre fingrene holder fast i kanten under disken. Dette er det vanligste backhandgrepet.

Fan Grip

Dette er et grep der tommelen er på flyveplata mens de andre fingrene er spredd på undersiden av plata som en vifte, gjerne sammen med en pekefinger som forsiktig klyper kanten på undersiden. Dette grepet er ofte brukt på innspill og når du ønsker så liten reaksjon på bakken som mulig. Det er også noen som benytter dette til distansekast, men det er ikke vanlig.

Kast

Backhand og Forehand er de oftest brukte kasteteknikkene i diskgolf. I denne delen skal vi beskrive hva de forskjellige kastene du kan utføre med disse to teknikkene.

Escape Shot

Ethvert kast som benyttes for å komme seg ut av trøbbel, som for eksempel fra en skog eller bak en hindring.

Touch Shot

Et kast med mye spinn og lite fart der disken glir gjennom lufta. Kastet benyttes ofte for å maksimere nøyaktig i vanskelige situasjoner.

Power Shot

Et kast der disken gis høy hastighet for å gå over, rundt eller gjennom hindringer.

Approach / Lay-up

Et kast der spilleren har ingen intensjon om å treffe i kasten, men heller legge seg så nærme som mulig. Lay-up kan også benyttes om spilleren bevisst spiller for å legge seg i en bevisst posisjon på banen før sitt neste kast.

Roller

Et kast der mesteparten av distansen kommer fra at disken ruller på bakken.

Cut Roller

En roller som aldri går helt opp på høykant og svinger kraftig til en av sidene i det den begynner å rulle.

Overhead Shot

Ethvert kast som kastes vertikalt eller med baseballteknikk over hodet.

Tomahawk

Et nesten-vertikalt kast over hodet. Disken kastes på skrått og med toppsiden ned langs eller over hodet.

Spike Hyzer

Spike hyzer er en overdreven versjon av hyzer. Benyttes for å sørge for absolutt 0 skipp i bakken ved landing. Målet er at den hopper rett opp fra der den lander og dør ut.

Flex

Et flexkast gjennomføres ved å kaste en overstabil disk på anhyzer vinkel. Disken flyr først fra venstre til høyre før den retter seg opp og flyr fra høyre til venstre.

Hyzer Flip

An hyzer utføres ved at en understabil disk kastes på en hyzer vinkel. Disken vil etterhvert rette seg opp og svinge fra venstre til høyre.

Putting

Alle har en individuell putteteknikk. Det er allikevel noen begrep som hjelper å forklare kategorier for putteteknikker.

Putt

Ethvert kast som utføres med en av putteteknikkene beskrevet under.

Straddle Putt

En putteteknikk der benposisjonen din ligner den posisjonen du har om du rir en hest. Her er bena ved siden av hverandre når du putter.

Jump Putt

Dette er en teknikk der spilleren gjør et lite hopp fremover når hen putter. Dette er kun tillatt når du er 10 meter eller lengre fra kurven.

Spit Out

Dette er et begrep som beskriver en putter som treffer kurv, men i stedet for å bli fanget så “spytter” den disken tilbake i cirka retning den kom fra.

Chain Out

En spit out ligner på en spit out, men de to må ikke forveksles. Der spit out beskriver en putt som i teorien skal gå inn, beskriver chain out en putt som treffer kjetting, gjerne for tynt på høyre eller venstre side og dermed ikke går inn.

Sweet Spot

Alle kurver fanger forskjellig. Sweet spot beskriver området der kurven fanger disken best.

Turbo Putt

Et grep der disken holdes med fingrene på baksiden av rimmen og “dyttes” med nok spinn til å gå til kurven. Disken holdes over spillerens skulder og kastes omtrent som en baseball. Vanligvis brukt til å kaste over hindringen mellom der du ligger og kurven.

Comeback Putt

Hvis du først har puttet en gang og bommet, vil den putten du har tilbake til kurven kalles en comeback putt eller på godt norsk “combacker”.

Leave A Reply

Om oss

lost-disc-logo

LostDisc.no

LostDisc.no er et system for håndtering av disker som mistes og finnes igjen. Vårt mål er å bidra positivt til norsk diskgolf. Løsningen er gratis for klubb og spiller.

Følg oss